Індустріальні парки. Митні та податкові пільги

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків владою було прийнято Закони, що передбачають митні та податкові пільги

Читати на Facebook

Збройна агресія росії в Україні принесла з собою значні руйнування, в тому числі було зруйновано багато заводів та виробництв.

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків владою було прийнято два закони:

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» (№ 5688);

Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» (№5689).

Нещодавно, Президент України підписав ці Закони, якими передбачено податкові та митні пільги для тих хто планує інвестувати в індустріальні парки.

Індустріальний парк (ІП) – це облаштована відповідною інфраструктуроютериторія, у межах якої учасники ІП можуть здійснювати:

✔господарську діяльність у сфері переробної промисловості;

✔науково-дослідну діяльність;

✔діяльність у сфері інформації та телекомунікацій.

Відповідно до нових змін у Митному (https://bit.ly/3yTvDlv) та Податковому (https://bit.ly/3uZBc0x) кодексах України, резиденти ІП:

▪️ звільняються від імпортного ПДВ та мита на обладнання за переліком кодів УКТ ЗЕД;

▪️ отримують пільги по місцевим податкам (право органів місцевого самоврядування);

▪️ на 10 років звільняються від податку на прибуток за переліком видів діяльності;

▪️ отримують пільгові ставки податків на землю та нерухомість, компенсацію вартості підключення до мереж та інші стимули.

До того ж, передбачено запобіжники від можливих зловживань:

✔ввезене обладнання може використовуватися виключно вмежах ІП без права надання в оренду, лізинг чи передачу в користування набудь-яких інших умовах терміном 5 років;

✔звільнення від податку на прибуток дозволяється за умови реінвестування частини прибутку, еквівалентної розміру податку на прибуток; не можна нараховувати і виплачувати дивіденди;

✔такі стимули отримує окрема юридична особа, яка фізично і юридично знаходиться всередині парку.

До прикладу, в Угорщині 210 індустріальних парках генерують майже 30% ВВП. Як показує досвід Польщі, держава може побудувати невеликий ІП, здати бізнесу приміщення в оренду за $3-4 / кв. м і через 2 роки повернути свої інвестиції, а бізнес за цей час створить тисячі робочих місць.

До слова, зараз вже існує програма, що допомагає перевозити заводи коштом держави на захід України та Київщину.

Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні