Буде створенна національна система реєстрів та кадастрів нерухомості

Розпочата робота над створенням національної системи реєстрів та кадастрів нерухомості. Планується, що кожна земельна ділянка, споруда, квартира та право власності матиме унікальний ідентифікатор.

Читати на Facebook

В Уряді погодили концепцію та почали роботу над створенням національної системи реєстрів та кадастрів нерухомості.

Планується, що кожна земельна ділянка, споруда, квартира та право власності матиме унікальний ідентифікатор. Такий ідентифікатор буде незмінним і виступатиме в якості ключа для обміну даними.

До національної системи реєстрів та кадастрів нерухомості мають увійти:

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (ДРРП)

Державний земельний кадастр (ДЗК)

Реєстр будівель та споруд (буде створено в складі ЄДЕССБ)

Єдиний адресний реєстр (має бути створений)

Оновлений Реєстр адміністративно-територіального устрою.

Між реєстрами буде організований обмін інформацією, а комплексні послуги будуть надаватися громадянам через «єдине вікно».

Також обіцяють швидку взаємодію з іншими державними реєстрами, зокрема Єдиним державним демографічним реєстром (ЄДДР) та Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (ЄДР).

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року також вводиться в дію Закон України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», що був прийнятий  ВРУ ще у квітні 2020 року.

Закон передбачає, що усі геопросторові дані стануть доступними користувачам у формі відкритих даних через єдиний геопортал НІГД, або через галузеві геопортали утримувачів геопросторових даних. На створення і запуск такого геопорталу Кабінету Міністрів України відведено два роки.

Проте, вже з наступного року бізнес та приватні особи зможуть безоплатно та вільно отримати інформацію з ряду державних кадастрів, що раніше були закриті. Відкритими стануть дані Державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду, Державного лісового кадастру та Містобудівного кадастру державного рівня, Державного земельного кадастру, зокрема відомості про земельні ділянки та обмеження у їх використанні.

Відкритість даних та наявність оперативно працюючих реєстрів значною мірою спростить здійснення операцій у сфері нерухомості. Потенційні інвестори зможуть без витрачання додаткового часу та корупційних ризиків отримати інформацію, необхідну для аналізу та планування інвестиційних проєктів в Україні, забудовники знаходити вільні ділянки під забудову.

Чи дійсно вдасться об'єднати, співставити дані і налагодити ефективну роботу реєстрів у складі єдиного уніфікованого — сподіваємось дізнатись у найближчому майбутньому.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні

Індустріальні парки. Нові можливості для інвестицій в Україну

Новини

Публікації

13
.
04
.
2023

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків в Україні прийнято Закон «Про індустріальні парки», внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також ухвалено ряд підзаконних нормативно-правових актів, що передбачають пільги для учасників ІП.