Несвоєчасно ввів будинок в експлуатацію –– заплати моральну шкоду

Постановою Верховного Суду від 07.10.2020 року у справі №755/3509/18 (провадження № 61-17721св19) про стягнення із забудовника моральної шкоди за те, що він несвоєчасно здав житло в експлуатацію, суд скасував попередні рішення, якими інвестору було відмовлено у задоволенні позову

Читати на Facebook

Український суд вперше прийняв рішення на користь покупця майнових прав, який не отримав житло від забудовника у терміни, що встановлені договором.

Постановою Верховного Суду від 07.10.2020 року  у справі №755/3509/18 (провадження № 61-17721св19) про стягнення із забудовника моральної шкоди за те, що він несвоєчасно здав житло в експлуатацію, суд скасував попередні рішення, якими  інвестору було відмовлено у задоволенні позову.

Суди першої та апеляційної інстанцій мотивували свої рішення тим, що договором купівлі-продажу майнових прав на об'єкт нерухомого майна — житлове будівництво не передбачено відшкодування моральної шкоди за неналежне виконання договірних зобов'язань, тому відсутні підстави для задоволення позову.

Проте, Верховний Суд з цим не погодився, скасував прийняті рішення і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ось важливі висновки Верховного суду, на які слід звернути увагу, якщо ви хочете стягнути моральну шкоду з недобросовісного забудовника:

Судами зроблено помилковий висновок про те, що до спірних правовідносин не підлягає застосуванню Закон України «Про захист прав споживачів», оскільки договір купівлі-продажу майнових права передбачає в подальшому набуття їх покупцем права власності на квартиру, що має здатися в експлуатацію у четвертому кварталі 2015 року, а отже на такі правовідносини поширюється дія вказаного закону.

Моральна шкода за порушення цивільно-правового договору як спосіб захисту суб'єктивного цивільного права може бути компенсована і в тому разі, якщо це прямо не передбачено законом або тим чи іншим договором, і підлягає стягненню на підставі статей 16 та 23 ЦК України і статей 4 та 22 Закону України «Про захист прав споживачів» навіть у тих випадках, коли умовами договору право на компенсацію моральної шкоди не передбачено.  

Вказана правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 01 вересня 2020 року у справі № 216/3521/16-ц (провадження № 14-714цс19).

Отже, моральна шкода з забудовника підлягає стягненню на підставі статей 16 та 23 ЦК України і статей 4 та 22 Закону про захист прав споживачів.

До цього часу не було випадку, коли покупцеві відшкодовували шкоду за порушення строків здачі в експлуатацію об'єкта нерухомості, при цьому право на отримання такого об'єкта (після того як його добудують) було б збережено.

Тому, для постраждалих інвесторів відкриваються  нові правові підстави для звернення в суд  за захистом своїх порушених прав.

Будьте обачні з боргами вашої компанії

Новини

Публікації

17
.
06
.
2024

Інструмент банкрутства можна порівняти зі скальпелем в руках хірурга, ним можна як вилікувати, так і нашкодити. Процедури банкрутства є особливими та досить складними інструментом. Якщо ним будете користуватися ви, це може вас убезпечити від майнових витрат та відновити платоспроможність товариства. Якщо цим інструментом будуть користуватися ваші недобросовісні контрагенти, це може мати негативні наслідки як для товариства, так і для власника.‍

Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку