Відсотки по мікрокредітам стануть прозорими

1 січня 2021 року набере чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування і формування та обігу кредитних історій". Відповідно до цього Закону фінансові компанії зобов'язані будуть розкривати повну ставку за невеликими позиками. 

Читати на Facebook

1 січня 2021 року  набере чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування і формування та обігу кредитних історій".

З наступного року фінансові компанії зобов'язані будуть розкривати повну ставку за невеликими позиками.

Не писати 0,01% та ставити зірочку, а реально прописувати повну ставку та прозоро показувати всі витрати споживача.

Договір мікрокредиту повинен буде містити повну інформацію про позику, а саме: повну процентну ставку, наявність додаткових та супутніх послуг, орієнтовну загальну вартість кредиту, графік платежів, інформацію про санкції у випадку прострочення та інше.

Кожен споживач має точно розуміти, скільки коштує будь-яка послуга.

Також фінансовим компаніям заборонено змінювати умови договору в односторонньому порядку,  змінювати в гіршу для клієнта сторону ставку (у випадку прострочення).

Після того, як Закон набере чинності, з’явиться максимальна планка штрафів та пені – подвійна сума кредиту. Водночас таке обмеження не може збільшуватися за домовленістю сторін (навіть, якщо ця умова передбачена договором).

Оскільки мікрокредити клієнти фінкомпаній отримують частіше всього на місяць, НБУ планує також зобов'язати фінкомпанії на сайтах та у рекламі розкривати всю інформацію про ставку.

Це є позитивні зміни,  що мають захистити споживачів від непередбачених витрат, та компанії від невиплат кредитів.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні

Індустріальні парки. Нові можливості для інвестицій в Україну

Новини

Публікації

13
.
04
.
2023

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків в Україні прийнято Закон «Про індустріальні парки», внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також ухвалено ряд підзаконних нормативно-правових актів, що передбачають пільги для учасників ІП.