Як повернути 1% вартосі житла, придбаного Вами вперше

Минулого тижня до Dictio Law Firm звернувся клієнт з питанням щодо аналізу документів будівництва одного з житлових комплексів Києва. Він вперше інвестував у власне житло. Тому, його також дуже цікавила майбутня можливість повернення збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. 

Читати на Facebook

Минулого тижня до Dictio Law Firm звернувся клієнт з питанням щодо аналізу документів будівництва одного з житлових комплексів Києва.

Він вперше інвестував у власне житло. Тому, його також дуже цікавила майбутня можливість повернення збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. Такий збір сплачується у пенсійний фонд у розмірі 1 % вартості придбаного об’єкта нерухомості.

Насправді, питання дуже актуальне. Адже, не важливо, купили Ви житло на вторинному ринку, чи інвестуєте у будівництво з подальшим оформленням права власності, існує обов’язок сплатити 1% вартості цього об’єкту нерухомості до Пенсійного фонду України.

Такий обов’язок встановлено ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування». І жоден нотаріус не проведе нотаріальної дії без перевірки факту оплати вищевказаного збору (ч.8 ст.49 Закону України «Про нотаріат»).

Разом з цим, п.9 ст. 1 Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає певні винятки. Зокрема, на громадян, що придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше, правило щодо сплати вищевказаного збору не поширюється.

Такі суперечливі норми законів, а що ж маємо на практиці?
1% вартості об’єкту нерухомості до відповідного управління пенсійного фонду сплачують усі громадяни. Частина громадян, що придбали житло вперше, не знають навіть про можливість повернення коштів, або ж чули, про неї та не розуміють, що для цього необхідно зробити.

В Україні повернення коштів цього збору відбувається у судовому порядку.
Це зумовлено прогалинами законодавчої бази України. Оскільки, орган на який покладений обов’язок встановити чи є особа такою, що придбала житло вперше – відсутній. Ні нотаріус, ні Пенсійний фонд України такими повноваженнями не наділені.

Отже, порядок дій щодо повернення коштів наступний:

  • У відділенні банку потрібно попросити видати два примірники квитанції (один – для нотаріуса; другий – для повернення сплачених грошових коштів).
  • Отримати з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформаційну довідку за ідентифікаційними даними фізичної особи, що буде свідчити про те, що іншого нерухомого майна немає.
  • Направити на адресу відповідного управління пенсійного фонду звернення з проханням повернути сплачені грошові кошти з посиланням на норму Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (відповідно до якої Ви звільняєтеся від сплати збору ) та Наказ МФУ № 787 від 03.09.2013 «Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів».
  • Отримавши відмову відповідного управління пенсійного фонду або за відсутності відповіді, необхідно звертатися до адміністративного суду з позовом про стягнення безпідставно отриманих грошових коштів.

Строк позовної давності – 6 місяців з дати отримання письмової відповіді управління пенсійного фонду.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні

Індустріальні парки. Нові можливості для інвестицій в Україну

Новини

Публікації

13
.
04
.
2023

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків в Україні прийнято Закон «Про індустріальні парки», внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також ухвалено ряд підзаконних нормативно-правових актів, що передбачають пільги для учасників ІП.