Як повернути 1% вартосі житла, придбаного Вами вперше

Минулого тижня до Dictio Law Firm звернувся клієнт з питанням щодо аналізу документів будівництва одного з житлових комплексів Києва. Він вперше інвестував у власне житло. Тому, його також дуже цікавила майбутня можливість повернення збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. 

Читати на Facebook

Минулого тижня до Dictio Law Firm звернувся клієнт з питанням щодо аналізу документів будівництва одного з житлових комплексів Києва.

Він вперше інвестував у власне житло. Тому, його також дуже цікавила майбутня можливість повернення збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. Такий збір сплачується у пенсійний фонд у розмірі 1 % вартості придбаного об’єкта нерухомості.

Насправді, питання дуже актуальне. Адже, не важливо, купили Ви житло на вторинному ринку, чи інвестуєте у будівництво з подальшим оформленням права власності, існує обов’язок сплатити 1% вартості цього об’єкту нерухомості до Пенсійного фонду України.

Такий обов’язок встановлено ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування». І жоден нотаріус не проведе нотаріальної дії без перевірки факту оплати вищевказаного збору (ч.8 ст.49 Закону України «Про нотаріат»).

Разом з цим, п.9 ст. 1 Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає певні винятки. Зокрема, на громадян, що придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше, правило щодо сплати вищевказаного збору не поширюється.

Такі суперечливі норми законів, а що ж маємо на практиці?
1% вартості об’єкту нерухомості до відповідного управління пенсійного фонду сплачують усі громадяни. Частина громадян, що придбали житло вперше, не знають навіть про можливість повернення коштів, або ж чули, про неї та не розуміють, що для цього необхідно зробити.

В Україні повернення коштів цього збору відбувається у судовому порядку.
Це зумовлено прогалинами законодавчої бази України. Оскільки, орган на який покладений обов’язок встановити чи є особа такою, що придбала житло вперше – відсутній. Ні нотаріус, ні Пенсійний фонд України такими повноваженнями не наділені.

Отже, порядок дій щодо повернення коштів наступний:

  • У відділенні банку потрібно попросити видати два примірники квитанції (один – для нотаріуса; другий – для повернення сплачених грошових коштів).
  • Отримати з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформаційну довідку за ідентифікаційними даними фізичної особи, що буде свідчити про те, що іншого нерухомого майна немає.
  • Направити на адресу відповідного управління пенсійного фонду звернення з проханням повернути сплачені грошові кошти з посиланням на норму Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (відповідно до якої Ви звільняєтеся від сплати збору ) та Наказ МФУ № 787 від 03.09.2013 «Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів».
  • Отримавши відмову відповідного управління пенсійного фонду або за відсутності відповіді, необхідно звертатися до адміністративного суду з позовом про стягнення безпідставно отриманих грошових коштів.

Строк позовної давності – 6 місяців з дати отримання письмової відповіді управління пенсійного фонду.

Будьте обачні з боргами вашої компанії

Новини

Публікації

17
.
06
.
2024

Інструмент банкрутства можна порівняти зі скальпелем в руках хірурга, ним можна як вилікувати, так і нашкодити. Процедури банкрутства є особливими та досить складними інструментом. Якщо ним будете користуватися ви, це може вас убезпечити від майнових витрат та відновити платоспроможність товариства. Якщо цим інструментом будуть користуватися ваші недобросовісні контрагенти, це може мати негативні наслідки як для товариства, так і для власника.‍

Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку