Check-list для інвестора у житлову нерухомість

Дуже часто ми мріємо про власне нове житло. Сьогодні забудовники пропонують різноманітні варіанти, досить привабливі за ціною та розташуванням.

Читати на Facebook

Проте, як не помилитись і зробити правильний вибір? Як не інвестувати в довгобуд і таки отримати у власність квартиру? Що Вам варто перевіряти перед тим, як інвестувати у житлову нерухомість?

Check-list для інвестора у житлову нерухомість:

Забудовник:
  • репутація
  • аналіз витягу з реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (дата реєстрації, статутний капітал)
  • відносини з податковими органам
  • наявність судових справ (перевірка в Єдиному реєстрі судових рішень).

Будівництво:
  • перевірити наявність ліцензії на виконання будівельних робіт
  • перевірити наявність дозвільної документації на будівництво (в залежності від класу наслідків, зазвичай це клас наслідків СС2-СС3, що передбачає отримання дозволу на виконання будівельних робіт)
  • перевірити наявність містобудівних умов та обмежень
  • перевірити проектну документацію та її відповідність дозвільній
  • отримати інформацію про замовника будівництва, авторський, технічний нагляд та підрядників, які будуть виконувати будівельні роботи.

Земля:
  • наявність правовстановлюючих документів на землю (акт про право власності, договір постійного користування на землю, договір оренди чи суперфіцію).
  • відповідність цільового призначення земельної ділянки
  • відповідність генеральному плану забудови
  • перевірка земельної ділянки на якій ведеться будівництво на наявність арештів, обтяжень/обмежень.

Договір:

Законність механізму інвестування.
Чинне законодавство передбачає виключний перелік механізмів інвестування у житлову нерухомість: фонди фінансування будівництва (ФФБ), фонди операцій з нерухомістю (ФОН), інститути спільного інвестування (ІСІ), випуск цільових облігацій.
Такі схеми, як попередній договір купівлі продажу, купівля продаж майнових прав є дуже поширеними, але ризикованими та позбавленими будь-яких гарантій. Тому, уважно читаємо зміст договору.


Зміст договору:

  • відповідність назви об’єкта будівництва, що зазначений у дозвільній документації, об’єкту інвестиції
  • відповідність технічних характеристик квартири проектній документації (наприклад: якщо квартира, в яку Ви інвестуєте на 10 поверсі багатоквартирного житлового будинку, то цей будинок не може бути запроектований як 9-ти поверховий)
  • дата введення в експлуатацію
  • наявність штрафних санкцій
  • форс-мажорні обставини
  • інші умови

Звичайно, глибоко проаналізувати усі документи та зробити правильні висновки, зможе тільки професійний юрист. Проте, сподіваємося наш сheck-list допоможе Вам відразу відсіяти занадто ризикові варіанти.

Check-list можна завантажити за посиланням

Будьте обачні з боргами вашої компанії

Новини

Публікації

17
.
06
.
2024

Інструмент банкрутства можна порівняти зі скальпелем в руках хірурга, ним можна як вилікувати, так і нашкодити. Процедури банкрутства є особливими та досить складними інструментом. Якщо ним будете користуватися ви, це може вас убезпечити від майнових витрат та відновити платоспроможність товариства. Якщо цим інструментом будуть користуватися ваші недобросовісні контрагенти, це може мати негативні наслідки як для товариства, так і для власника.‍

Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку