Другий Іпотечний Форум. Перспективи та реалії іпотечного кредитування

Керуючий Партнер Dictio Law Firm Олена Штогрин взяла участь у Другому Іпотечному Форумі, що відбувся 13.05.2021 у Hilton Kiev. Що обговорили експерти та про стан справ в іпотечному кредитуванні на сьогодні, коментар Олени Штогрин

Читати на Facebook

Керуючий Партнер Dictio Law Firm Олена Штогрин взяла участь у Другому Іпотечному Форумі, що відбувся 13.05.2021 у Hilton Kiev.

Тут зібралися експерти, представники  органів державної влади: Кабінету Міністрів України, Мінекономрозвитку, Мінфіну,  Мінрегіону, Національного банку України, Офісу Президента України, народні депутати України, представники державних і комерційних банків, девелопери.

Що обговорили експерти, та що маємо на сьогодні в іпотечному кредитуванні, коментар Олени Штогрин:

«Говорили про шляхи реалізації доступної іпотеки, що зроблено державою за останній рік у цьому напрямку та які проблеми виникли.

Цікаво, що у Німеччині  відсоткова ставка за іпотечним кредитом складає від 1-2%, у Польщі  4-5%, а у Данії з 2019 року відсоткова ставка має взагалі від’ємне значення, тобто банки доплачують громадянам, щоб вони отримували іпотечне кредитування.

Ми ж поки боремось за те, щоб іпотечне кредитування реально запрацювало в Україні зі ставкою 6-7%

То які фактори сьогодні стримують іпотечне  кредитування  в Україні на думку експертів:

  • Високі відсоткові ставки.
  • Низька платоспроможність  населення.
  • Жорсткі регуляторні умови НБУ.
  • Наявні законодавчі обмеження іпотечного кредитування.
  • Відсутність законодавчого врегулювання захисту прав інвесторів.

Дійсно, захист прав інвесторів, які вкладають кошти у будівництво це окрема важлива тема.

Захищеність інвестора допоможе захистити кредитора та створити умови для доступної іпотеки. Це питання пропонується врегулювати Законопроєктом  №5091. Зокрема, зміст його положень полягає у наступному:

  • Забудовник повинен буде реєструвати кожну квартиру в спеціальному реєстрі, до якого забудовник зможе вносити дані, коли матиме  всі необхідні документи для будівництва.
  • Поки об’єкт не введений в експлуатацію продати девелопер усі 100% квартир новобудови не зможе. Відсоток «гарантійної частки» має визначити КМУ.
  • Унеможливлюється подвійний продаж квартир.
  • Зробити всю інформацію щодо будівництва прозорою та публічною.
  • Вводяться нові терміни, наприклад законодавче визначення терміну «девелопер».

Так що ж зроблено державою за останній рік у сфері іпотечного кредитування:

  • Облікову ставку Нацбанку знижено до 6%.
  • У багатьох банках з’явилися іпотечні програми.
  • Створено «Укрфінжитло» – новий інститут іпотечного кредитування.
  • Прийнято новий ЗУ «Про фінансовий лізинг» та впроваджено лізинг житла.
  • З ініціативи Президента України Уряд затвердив новий механізм доступної іпотеки з кредитною ставкою в межах 7% річних.

Забудовники ж наголосили на існуючих проблемах.  Ознайомившись з договором банку потенційні покупці не повертаються за  квартирою. Адже, відсоткова ставка 7% — це дуже образно, бо насправді у договорах з банками встановлюється висока відсоткова ставка і зобов’язання компенсації різниці державою. Але ми розуміємо, що на державу опиратися поки досить ризиковано — в бюджеті просто може не бути коштів на компенсацію. Тому, реалії такі, що сміливців, які спробували «доступну іпотеку» поки не дуже багато».


Будьте обачні з боргами вашої компанії

Новини

Публікації

17
.
06
.
2024

Інструмент банкрутства можна порівняти зі скальпелем в руках хірурга, ним можна як вилікувати, так і нашкодити. Процедури банкрутства є особливими та досить складними інструментом. Якщо ним будете користуватися ви, це може вас убезпечити від майнових витрат та відновити платоспроможність товариства. Якщо цим інструментом будуть користуватися ваші недобросовісні контрагенти, це може мати негативні наслідки як для товариства, так і для власника.‍

Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку