Мобінг. Право на захист

Необхідність внесення змін в трудове законодавство України назріла вже давно.Проте, у цьому пості Ви не знайдете переліку усіх запропонованих законотворцем новел.Це пост про «мобінг». Що це? І як це пов’язано з трудовим законодавством?

Читати на Facebook

28.12.2019 року до ВРУ надійшов законопроект «Про працю» №2708.
Станом на 30.01.2020 року цей законопроект переданий на розгляд Комітетів Верховної Ради України.
11.01.2020 та 16.01.2020 року було внесено ще 2 альтернативних законопроекти про працю № 2708-1 та №2708-2.

Необхідність внесення змін в трудове законодавство України назріла вже давно.
Проте, у цьому пості Ви не знайдете переліку усіх запропонованих законотворцем новел.

Це пост про «мобінг». Що це? І як це пов’язано з трудовим законодавством?

Мобінг (знущання, від англ. Mob — юрба) — це будь-яка форма гоніння, переслідування на робочому місці, вороже, неетичне ставлення однієї людини або групи людей, яке прямо спрямоване і систематично повторюється по відношенню до однієї особи, на якій дане переслідування відбивається негативно. Регулярні випадки негідних чи неприятельських дій по відношенню до деяких працівників принижують честь і гідність особи настільки, що часто провокують звільнення людини з місця її роботи, важку депресію або й самогубство.

Інструменти мобінгу:


• приховування позитивної інформації про особу,
• ізоляція жертви в колективі,
• обливання брудом, свідоме і систематичне, поширення принизливих пліток,
• безперестанна і негативна критика,
• висміювання,
• окрики (часто прилюдні і немотивовані),
• доноси керівництву, тривалі наклепи
• підступне заохочення на бік агресорів керівництва тощо.

Явище мобінгу у сфері праці описав шведський психолог Х. Леманн у звіті The National of Occupational Safety and Health, який був опублікований ще у 1984 році.

У переважній більшості економічно розвинутих країн мобінг забороняється законом. Безпосередньо у трудовому законодавстві поняття «мобінгу» закріпилося в Польщі, Франції та Швеції. В деяких європейських країнах воно розглядається як прояв дискримінації або психологічного насилля.

У січні 2002 року Франція ввела антимобінговий закон. У Канаді насильство на робочому місці заборонено в законодавстві про працю та у законодавстві про недопущення дискримінації.
На Мальті насильство на робочому місці заборонене в трудовому й кримінальному законодавстві та у законодавстві про недопущення дискримінації. У Швеції керівники підприємств повинні так організувати працю, щоб запобігти й не допустити психологічного терору на робочому місці. Санкції за мобінг можуть варіюватися від штрафів або вилучення ліцензій до позбавлення волі. В Ірландії, Німеччині, Великій Британії, через принцип відповідальності роботодавця за дії інших осіб роботодавець відповідає за насильство — діяння, вчинені їх найманим працівником, — у тому разі, якщо роботодавець не може довести, що він перешкоджав цьому працівникові скоїти акт насильства. У Фінляндії компенсаційні виплати за мобінг поширюються на агресивні дії третіх сторін, якщо роботодавцем не були вжиті належні заходи до того, щоб пом’якшити ризики. У Японії суди передбачають можливість виплати компанією компенсації родинам працівників, що покінчили життя самогубством внаслідок сприйняття себе як жертви насильства на роботі.

Федеративний суд Німеччини з трудових спорів поняття «мобінг» визначає як «систематичний прояв ворожості, знущання та дискримінації – як серед найманих працівників, так і щодо підлеглих з боку керівництва».

В Україні ж, станом на 04.02.2020 року, поняття «мобінгу» законодавчо не врегульовано.

4 березня 2019 року до Верховної Ради було подано законопроект №10118 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу», яким передбачалась відповідальність за цькування на роботі. Проте, його було відкликано та знято з розгляду, як і ряд альтернативних законопроектів.

Відсутність законодавчої бази, не означає відсутність проблеми, чи явища як такого. Навпаки, проблема настільки актуальна в суспільстві, що постраждалі працівники звертаються за захистом своїх прав до суду. Але, як суд може забезпечити належний захист права особи без відповідної законодавчої бази? Запитання риторичне…

Так от, що є позитивного на цю тему у законопроекті «Про працю» від 28.12.2019 р. №2708.

У ньому зафіксовано поняття «мобінгу», як форми психологічного та/або економічного тиску, цькування, висміювання, наклепу, ізоляції, приниження гідності, створення ворожої, образливої атмосфери, нестерпних умов праці, умисного, систематичного та необґрунтованого нерівномірного розподілу навантаження і завдань між працівниками, що виконують аналогічну роботу, нерівна оплата праці за аналогічну працю або працю рівної цінності.

Зокрема, ч.2, ч.4 статті 6 та ч. 3 ст. 33 Законопроекту «Про працю» визначають поняття «мобінгу», встановлюють його заборону та право звернутися до суду із заявою про відновлення порушених прав співробітника у таких випадках. На роботодавця покладається обов'язок у суді доводити відсутність цих фактів.

Отже, нам залишається сподіватись, що в найближчому майбутньому «мобінг» дійсно набуде законодавчого врегулювання. Адже, найвища цінність держави, будь-яких правовідносин та відносин — це людина.

Будьте обачні з боргами вашої компанії

Новини

Публікації

17
.
06
.
2024

Інструмент банкрутства можна порівняти зі скальпелем в руках хірурга, ним можна як вилікувати, так і нашкодити. Процедури банкрутства є особливими та досить складними інструментом. Якщо ним будете користуватися ви, це може вас убезпечити від майнових витрат та відновити платоспроможність товариства. Якщо цим інструментом будуть користуватися ваші недобросовісні контрагенти, це може мати негативні наслідки як для товариства, так і для власника.‍

Хто такий замовник будівництва в Україні та які його повноваження щодо отримання дозвільної та містобудівної документації для початку будівництва?

Новини

Публікації

10
.
05
.
2024

В Україні Замовник може бути одночасно девелопером, а ось девелопер – не завжди Замовник об'єкта будівництва. Замовник будівництва, що має правоустановчі документи (власність/користування) на землю відповідає за оформлення всієї дозвільної документації.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку