Ризики придбання об’єктів нерухомості на вторинному ринку.

Нещодавно до Dictio Law Firm звернулася Клієнтка з дуже цікавим запитом. Вона є власницею квартири. Придбала її у 2008 році, оформила кредит у банку, квартиру передала в іпотеку. Усі ці роки спокійно і вчасно платила кредит, квартира була обтяжена іпотекою. З банком спори відсутні. Оскільки, зараз кредит майже виплатила, вирішила зняти іпотеку та перевірити у Державному реєстрі прав на нерухоме майно статус квартири. І тут "сюрприз"

Читати на Facebook

Нещодавно до Dictio Law Firm звернулася Клієнтка з дуже цікавим запитом.

Вона є власницею квартири. Придбала її у 2008 році, оформила кредит у банку, квартиру передала в іпотеку. Усі ці роки спокійно і вчасно платила кредит, квартира була обтяжена іпотекою. З банком спори відсутні. Оскільки, зараз кредит майже виплатила, вирішила зняти іпотеку та перевірити у Державному реєстрі прав на нерухоме майно статус квартири. І тут "сюрприз": на квартирі арешт, накладений Постановою ВДВС. При чому, арешт накладений на об’єкт нерухомості вже після переходу права власності  (через пару місяців) до Клієнтки. Боржником у виконавчому провадженні була невідома Клієнтці особа.

Ситуація досить розповсюджена. Зняти даний арешт, який більше 10 років висить на об’єкті, реально лише шляхом звернення до суду з позовом (згідно ст. 59 ЗУ «Про виконавче провадження»).

Проте, чи можна себе убезпечити від таких "сюрпризів"?!

Які ризики існують, у разі придбання квартири на вторинному ринку нерухомості? Зокрема, це:

• можливість визнання договору купівлі нерухомості недійсним;

• наявність зареєстрованіх в квартирі осіб, яких неможливо виселити;

• пред'явлення претензій третіх осіб і задоволення їх вимог за рахунок придбаного житла;

• проблеми із завдатком (попереднім авансовим платежем).

І це далеко не виключний перелік.

Як показує досвід, пильність не можна втрачати навіть після того як правочин вже відбувся.

Лише всебічний юридичний аудит об’єкту нерухомості, ідентифікація продавця як власника, аналіз наявності судових справ відносно власника (попереднього власника)/об’єкту нерухомості,  аналіз законності правочину дають можливість звузити коло ризіків, а потенційному покупцю зробити вибір на користь безпечного об’єкту.


Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні

Індустріальні парки. Нові можливості для інвестицій в Україну

Новини

Публікації

13
.
04
.
2023

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків в Україні прийнято Закон «Про індустріальні парки», внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також ухвалено ряд підзаконних нормативно-правових актів, що передбачають пільги для учасників ІП.