Як придбати земельну ділянку під будівництво безпечно

З чого ж почати щоб мінімізувати ризики придбання землі і не отримати у власність «проблему» замість «мрії». Рекомендації від Dictio Law Firm

Читати на Facebook

Запланували купити землю під будівництво об’єкту нерухомості, наприклад, офісного центру або магазину. Здавалося б, усе просто: є надихаюча ідея і кошти, знаходиться і  цікава земельна ділянка.

Можна бігло перевірити обтяження у нотаріуса та оформляти угоду. Проте, ми все ж рекомендуємо більш детально зупинитися на етапі досліждення документів.

З чого ж почати щоб мінімізувати ризики придбання землі і не отримати у власність  «проблему» замість «мрії»:

Рекомендації від  Dictio Law Firm на що необхідно звернути увагу в першу чергу:1.

1. Перевірити право власності продавця на земельну ділянку, наявність іпотек та обтяжень. Це можна зробити отримавши Інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчужень об’єктів нерухомого майна щодо кадастрового номеру земельної ділянки.

2. Перевірити правоустановчі документи та правомірність ланцюжка переходів права власності на земельну ділянку.

Провести оцінку процедури утворення земельної ділянки в результаті поділу/виділу (якщо таке мало місце).

3. Проаналізувати репутацію продавця та перевірити інформацію про нього в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, наявність податкового боргу, судових процесів, банкрутства.

4. Перевірити земельну ділянку та її параметри/межі, кадастровий номер, цільове призначення (проаналізувавши інформацію Публічної кадастрової карти України, Державного земельного кадастру).

5. Провести оцінку відповідності цільового призначення земельної ділянки, відповідності встановленого виду використання вашим цілям (ДПТ та ГП, а з 24.07.2021 комплексному плану просторового розвитку територіальної громади).

6. Провести аналіз наявності обмежень на земельній ділянці (охоронні зони навколо об’єктів транспорту, навколо особливо цінних природних об'єктів, об'єктів культурної спадщини, уздовж ліній зв'язку, електропередачі, тощо).

7. Провести аналіз існування судових процесів/кримінальних проваджень пов’язаних з ділянкою.

Звичайно, без допомоги кваліфікованого юриста робити такий аудит  досить ризиковано і складно. Окрім, того це далеко не повний перелік того,  що слід перевірити.

Проте,  бувають ситуації коли провівши аналіз по одному з пунктів клієнт вже чітко розуміє відсутність інвестиційної привабливості  земельної ділянки і не витрачає на неї свій час і кошти, або конвертує виявлені ризики в фінансові заощадження та укладає угоду по більш вигідній ціні.

Право на землю для іноземців та юридичних осіб з іноземним елементом в Україні

Новини

Публікації

09
.
02
.
2024

Істотне значення для пожвавлення інвестиційних процесів в Україні, особливо в період воєнних дій, має розуміння з боку потенційних іноземних інвесторів чітких правил, які діють в державі.

14-15 листопада 2023 наймасштабніша Міжнародна виставка та конференція ReBuild Ukraine відбулася у Варшаві.

Новини

Публікації

21
.
11
.
2023

Слід відзначити високий інтерес з боку іноземного бізнесу, який хотів би працювати в Україні. Цьому також сприяла позиція міжнародних інституцій щодо фінансування українських проєктів та готовності страхувати воєнно-політичні ризики.

Dictio та Miller Canfield розробили Путівник щодо Польських процедур придбання квартири на первинному ринку для Acciona

Новини

Публікації

03
.
10
.
2023

Путівник розрахований, зокрема на українських клієнтів, що мають на меті придбати житло у Польщі у забудовника на первинному ринку

Страхування інвестицій від політичних та воєнних ризиків, як інструмент їх залучення в Україну

Новини

Публікації

25
.
05
.
2023

Безсумнівно, інвестування на теренах потенційно охоплених війною пов’язане з великими ризиками. Тому, необхідним є відповідне страхування активів і інших аспектів господарської діяльності. Міжнародний досвід є важливою скдадовою успішної реалізації Україною стратегії страхування вітчизняних та іноземних інвестицій в Україні

Індустріальні парки. Нові можливості для інвестицій в Україну

Новини

Публікації

13
.
04
.
2023

Для заохочення інвесторів вкладати кошти у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків в Україні прийнято Закон «Про індустріальні парки», внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, а також ухвалено ряд підзаконних нормативно-правових актів, що передбачають пільги для учасників ІП.